OPMÅLING TIL TRAPP

Når du skal ha en trapp til hjemmet ditt, er det en rekke forskjellige oppmålinger det er viktig å foreta. Her på siden finner du en oversikt som rettleder deg gjennom oppmålingen, slik at du enkelt kan finne ut hvilken trapp som passer akkurat ditt behov og ditt hjem.


ØNSKER OG BEHOV FOR EN NY TRAPP

For å finne den rette trappen til dine ønsker og behov, må du ta stilling til om trappen skal være plassbesparende og hvor mye. Jo mer plassbesparende en trapp blir, jo mindre komfort vil trappen typisk ha. I tillegg må du bestemme hvilket forløp trappen skal ha – rettløp, kvart- eller halvsving.

Rettløpstrapper kan gjøres super plassbesparende, og samtidig holde en god komfort ved å ha kotelettrinn/vendbare trinn. Kvart- og halvsvingtrapper kan også gi en plassbesparende løsning, men samtidig bevare god trinnavstand og komfort.

Trinnavstanden i trappen er den tredeflaten som man har når man går ned en trapp. Som vist på tegningen er det fra forkanten av trinnet til forkanten av trinnet under.

Er trinnavstanden over 18 cm gir det en god komfort, og en hovedtrapp har typisk en trinnavstand over 21 cm.

Ønsker man en svært plassbesparende trapp vil trinnavstanden kanskje være under 18 cm, men det er trapper med kotelettrinn/vendbare trinn. Som på grunn av utformingen av trinnet likevel får en behagelig trinnavstand på over 18 cm.

Trappens trinnavstand har også betydning for hvor mye trappen fyller opp i rommet, også kalt utladning.


OPPMÅLING AV ETASJEHØYDE

Hvor høy skal trappen din være. Her skal du måle fra ferdig gulv i første etasje til ferdig gulv i 2. etasje. Som vist på tegningen.

Hvis etasjehøyden din er 270 cm, så kan du f.eks. bruke en trapp med både 11, 12 og 13 trinn.

Jo flere trinn du velger, jo lavere blir stigningshøyden, og dermed oppnår du bedre komfort. Stigningshøyden finnes ved:
Etasjehøyde / antall trinn = Stigningshøyden

Den beste komforten oppnås ved en stigningshøyde mellom 18–21 cm.

Ønsker du at trappen skal fylle så lite som mulig i rommet, kan du velge en høyere stigning og dermed færre trinn. Ved en høy stigning vil du oppleve at trappene er brattere å gå i.


OPPMÅLING AV TRAPPEHULL

Hvis du allerede har et trappehull, måles bredden og lengden (inkl. belegg). Hullet er avgjørende for hvilke trapper du kan ha plass til.

Har du ikke noe trappehull, så velger du den trappen du ønsker og lager hullet i riktig størrelse. Under hver trapp på nettsiden kan du under fanen «Nedlastinger» velge PDF-filen «Dimensjoner». I PDF-en finner du størrelsen på hullmålet til den trappen du ønsker.

I dette eksempelet er det valgt en kvartsvingtrapp med 14 trinn.

De sorte pilene og tallene viser målene på trappen, ogde røde pilene og tallene viser hullmålet/størrelsen på trappehullet.

Hullmålet skal være min. 7 cm bredere enn trappen inkl. gelender. Dersom det monteres gelender på begge sider av trappen, skal hullet være min. 10 cm bredere.


OPPMÅLING AV ETASJESKILLER / DEKKETYKKELSE

Ta målet fra himlingen i 1. etasje til det ferdige gulvet i 2. etasje, som vist på tegningen.

Dekketykkelsen skal som min. være stigningshøyden + 2 cm.

Stigningshøyden finnes ved:
Etasjehøyde / (antall trinn + 1) = Stigningshøyden

Eksempel:
Etasjehøyde: 260 cm
Antall trinn: 12 stk.
Stigningshøyde: 260 / (12 + 1) = 20 cm

Det vil si at dekketykkelsen som min. må være: 20 + 2 cm = 22 cm



Vi anbefaler at du alltid ser i monteringsveiledningen for trappen, hvor min. dekketykkelse vil være angitt.


HUSK Å TA HØYDE FOR SKRÅVEGGER

Skråvegger kan ha innflytelse på om det er plass til trappen. Det anbefales at det er en frihøyde på 200 cm fra skråveggen (eller himlingen) og loddrett ned til trinnet under. Målene til trappen kan markeres på gulvet med maskeringstape og trinnene på veggen. Så kan man tydelig se og måle om det er plass nok.